Hoppa till innehåll

Toybob – premiär för en helt ny ras!

På vår utställning i Upplands Väsby hösten 2019 hade vi glädjen att få presentera en för oss helt ny kattras, Toybob. Katten som ställdes ut heter Tiny Miracles Ariana, en brunmaskad hona då två och ett halvt år gammal.

Rasen Toybob räknas till en av de storleksmässigt minsta katterna och har sitt ursprung i Ryssland där avelsprogram startade under 1980-talet. 

Internationellt blev den känd då ett antal av dem importerades till USA år 2004. Fyra år senare fick rasen så kallad experimentstatus i TICA.  Vanligast är den korthåriga varianten, som numera är fullt godkänd i WCF och de amerikanska kattförbunden samt naturligtvis i sitt hemland Ryssland. Rasen finns också som semilånghår, men den är inte lika vanlig. 

Alla (maskade) färger är godkända och karakteristisk är förstås den mycket korta svanstippen (bobtail).

Toyboben Ariana på bedömning
Ariana på bedömning hos SNRF

Translate Site »