Hoppa till innehåll

Dags att registrera dina katter i Jordbruksverkets nya kattregister

short-fur orange and black cat

Följande text är från Jordbruksverket.se.

Du som kattägare ska registrera din katt hos Jordbruksverket enligt en ny lag. För att kunna göra det behöver katten först vara id-märkt. Den nya lagen underlättar bland annat för kattägare att få tillbaka en försvunnen katt. Om du har en anläggning där du håller katter, till exempel ett katthem eller är uppfödare, så ska du också registrera anläggningen i ett separat register.

Katter ska registreras

Från och med 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter. Kravet på registrering gäller även om din katt redan är registrerad i ett frivilligt register.

När alla katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Då kan man också se vilka katter som saknar ett hem så att de kan få hjälp till eventuell vård och att hitta ett hem. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och de kan besluta om åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad.

Så registrerar du din katt

Du registrerar din katt i vår e-tjänst. Det kostar 40 kronor per katt och du betalar med Swish eller kort. Det kan dröja innan du ser din katt i registret även om registreringen gått igenom.

Om du inte vill eller kan använda e-tjänsten kan du använda en blankett. Det kommer då att kosta 100 kronor per katt och du betalar med faktura. Din katt kommer då att synas i registret först när vi hunnit handlägga den manuella registreringen. Vi kommer inte kunna ta emot din registrering via telefon.

Det här gäller för kattungar

Kattungar ska vara märkta och registrerade innan de blivit 4 månader gamla.

Katter som inte behöver vara märkta och registrerade

Du är inte skyldig att märka och registrera din katt om den är född före den 1 januari 2008. Det är dock tillåtet att registrera den i vårt kattregister om du vill göra det.

Ovanstående text är från Jordbruksverket.se.

woman in white shirt holding brown tabby cat
Translate Site »